Kako radi senzor FreeStyle Libre sustava?2018-11-18T18:40:14+00:00

KAKO RADI SENZOR FREESTYLE LIBRE SUSTAVA?

JEDNOSTAVNI KORACI DO POČETKA KORIŠTENJA VAŠEG FREESTYLE LIBRE SENZORA

Jeste li spremni za uvid u potpunu sliku kretanja razina Vaše glukoze tijekom dana i noći pomoću FreeStyle Libre sustava? Dozvolite da Vam pomognemo iskoristiti sve mogućnosti koje Vam ovaj sustav nudi.

Za detaljne upute, pogledajte Korisnički priručnik za FreeStyle Libre sustav.

Mladić čita FreeStyle Libre sustav

ODABIR MJESTA ZA APLIKACIJU SENZORA

Senzor je ključni dio sustava pomoću kojega dobivate potpunu sliku kretanja razina glukoze. Zato pažljivo odaberite mjesto i aplicirajte senzor imajući na umu sljedeće:

○ odaberite mjesto na stražnjoj strani nadlaktice jer se taj dio ruke prilikom svakodnevnih aktivnosti ne savija, a koža se ne napinje.

○ izbjegavajte mjesta na koži na kojima imate madeže, ožiljke ili tetovaže.

○ odaberite mjesto koje je najmanje 2,5 cm udaljeno od mjesta na koje aplicirate inzulin.

○ kako biste izbjegli neugodu i iritaciju kože, odaberite mjesto aplikacije različito od onog koje ste zadnje koristili.

PRIPREMA KOŽE

Priprema kože važan je korak kojim se osigurava dobro i trajno prijanjanje senzora na kožu. U tablici možete pogledati popis otopina koje je, ovisno o stanju kože, preporučljivo primjeniti prije aplikacije senzora:

STANJE OTOPINA
Masna površina Nakon primjene sapuna, losiona, šampona ili regeneratora za kosu, na koži može ostati masni sloj radi kojeg se senzor neće moći dobro zalijepiti. Da biste to izbjegli, prije stavljanja senzora operite odabrano mjesto sapunom i vodom, obrišite, prebrišite alkoholnom maramicom i osušite na zraku (nemojte puhati).
Mokra površina Vlaga sprječava dobro prijanjanje senzora. Dobro obrišite i osušite mjesto aplikacije. Kako biste osigurali dobro prijanjanje senzora, mjesto odabrano za aplikaciju obrišite, prebrišite alkoholnom maramicom i osušite na zraku (nemojte puhati).
Dlačice Dlačice ostaju između kože i ljepljive površine senzora te tako otežavaju dobro prijanjanje senzora na kožu. Obrijte odabrano mjesto za aplikaciju na stražnjoj strani nadlaktice.

KORISNI PROIZVODI

Primjena navedenih proizvoda može biti korisna i pomoći Vam pri stavljanju senzora na kožu. Svačija koža je drugačija i zato treba onakav proizvod koji će odgovarati njenom određenom tipu.
Savjetujte se sa svojim medicinskim osobljem o proizvodima koji bi za Vas bili najbolji.

Podaci koje ovdje navodimo ne predstavljaju promotivne izjave, ni o proizvođaču niti o proizvodu. Društvo Abbott Diabetes Care Inc. nije odgovorno za navedene izjave o proizvodu. Navedeni proizvodi nisu jednako dostupni u svim zemljama i regijama.

Svakako pročitajte uputu proizvođača prije primjene bilo kojeg od navedenih proizvoda.

TRGOVAČKA MARKA OPIS
Priprema kože Coloplast Prep Barrier Wipe Prozirni sloj na koži predstavlja prozračnu barijeru koja štiti kožu od iritacije izazvane adhezivnim sredstvom
3M Cavilon No Sting Barrier Film Zaštitni sloj, bez alkohola, namijenjen je zaštiti kože od tjelesnih tekućina, adhezivnih sredstava i trenja. Ovaj zaštitni sloj sastoji se od jedinstvenih 3M terpolimera koji tvore prozračni, transparentni film na koži
Convatec Sensi, Care Sting Free Skin Barrier Tvori prozračnu barijeru koja štiti kožu od oštećenja izazvanih adhezivnim sredstvima, tjelesnim izlučevinama i trenjem
Reliject Pre-Injection Wipes – maramice za dezinfekciju kože prije injekcije Pojedinačno pakirane, dvoslojne alkoholne maramice
Oštrica za brijanje Uklanjanje nepoželjnih dlačica na tijelu
Bolje prijanjanje senzora Torbot Skin Tac Hipoalergeni ljepljivi zaštitni sloj bez lateksa
Uklanjanje senzora Ulje za njegu dječje kože
Remove Adhesive Remover Skidanje preostalog adhezivnog sredstva s kože
UNI-SOLVE Adhesive Remover Proizvod koji olakšava skidanje zalijepljenih pomagala s kože tako da potpuno otapa ljepljivo sredstvo na njima
Mlada žena očitava glukozu

APLIKACIJA SENZORA

○ Nakon dobre pripreme mjesta, spremni ste za aplikaciju senzora. Kutija sa senzorom i aplikator senzora pakirani su u kompletu, odvojeno od čitača.

○ Potpuno uklonite poklopac s kutije senzora. Odvrnite kapicu s aplikatora senzora i odložite ju na stranu.

○ Umetnite aplikator senzora u otvorenu kutiju sa senzorom i namjestite ga tako da se tamna oznaka na aplikatoru u potpunosti poklapa s tamnom oznakom na kutiji. Čvrsto pritisnite aplikator senzora prema dolje dok se ne zaustavi.
Izvadite aplikator senzora iz kutije sa senzorom i prislonite ga na mjesto koje ste pripremili za aplikaciju. Čvrste pritisnite prema dolje dok se ne zaustavi.

○ Nježno povucite aplikator senzora i odvojite ga od kože. Senzor bi trebao ostati na koži.

○ Provjerite prijanja li senzor sigurno na koži nakon aplikacije. Vratite poklopac na aplikator senzora. Bacite otvorenu kutiju senzora i aplikator senzora sukladno lokalnim propisima o odlaganju otpada.

SENZOR SE, UZ MALO PAŽNJE, JEDNOSTAVNO APLICIRA I OSTAJE NA KOŽI DO SLJEDEĆE ZAMJENE SENZORA

ikona trčanje

UDARANJE U OBJEKTE U PROLAZU

Pazite da tijekom svakodnevnih aktivnosti ne udarite senzorom u objekte pored kojih se krećete. Izbjegavajte sudaranje s okvirom vrata, vratima od auta, namještajem, ljudima u prolazu, kućnim ljubimcima i drugim stvarima koje Vas okružuju.

ikona tuširanje

TUŠIRANJE / KUPANJE

Senzor je vodootporan, ali ipak je potreban dodatni oprez prilikom pranja kože oko senzora i brisanja ručnikom da ne biste zapeli za senzor i povukli ga. Senzor nije predviđen za dubine veće od 1 m, kao ni za boravak u vodi u periodu dužem od 30 minuta.

ikona snzor

DODIRIVANJE ADHEZIVNOG SLOJA NA SENZORU

Nakon aplikacije na kožu, ne dirajte, ne gurajte i ne vucite senzor. Ne dirajte i ne pokušavajte skinuti adhezivno sredstvo oko senzora, čak i ako se ono samo počelo odljepljivati. Zamolite članove svoje obitelji da također paze na Vaš senzor.

ikona odjeća

USKA ODJEĆA

Tijekom nošenja senzora izbjegavajte uske rukave na odjeći. Pripijenom odjećom možete nehotice skinuti senzor s kože.

ikona ormar

ODIJEVANJE

Prilikom odijevanja pazite da Vam odjeća ne zapne za senzor.

ikona sport

KONTAKTNI SPORTOVI

Izbjegavajte kontaktne sportove kao i zahtjevne fizičke aktivnosti tijekom kojih Vam se može dogoditi da udarcem skinete senzor s kože.